OEKO-TEX standaard 100

Wij garanderen onze normen met Oeko-Tex 100 certificaat. De MOCCO producten worden geproduceerd met behulp van biokatoenen garens. Alle garens zijn GOTS gecertificeerd. De door MOCCO aangeboden artikelen voldoen aan de klasse 1 certificerings normen, wat betekent dat ze veilig zijn voor baby’s, de meest kwetsbare groep eindgebruikers.

OEKO-TEX standaard 100

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! Oeko-tex is in 1992 opgericht, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding.

Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-tex100-standaard gemaakt. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

Het Ökotex Standard 100 keurmerk geen milieukeurmerk, maar een keurmerk dat garanties geeft op het gebied van gezondheid. Vanwege die invalshoek stelt Ökotex wel degelijk eisen op gebied van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ökotex standard 100 staat onder andere op kleding, speelgoed en beddengoed dat is getest op stoffen die (mogelijk) schadelijk zijn voor de gezondheid. Het gaat dan vooral om allergische reacties. De eisen voor babytextiel zijn het strengst. (categorie I)

Eigenaar van het keurmerk is de International Öko-Tex Association. Dat bestaat uit 14 onderzoeks- en testinstituten op het gebied van textiel in Europa en Japan.

Regels
De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende 'stadia' van textiel. Ze noemen die 4 samen de 'textile ecology' en ze maken onderscheid tussen de 'production ecology', de 'human ecology', de 'performance ecology' en als laatste de 'disposal ecology'.

Bij het Begin
Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Oeko-tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig met water omgaan, maar ook de hoeveelheid herrie en stoffigheid in een fabriek.

Voor mensen
Bij 'human ecology' gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding, op de gezondheid en het welzijn van de consument, en dragers van die kleding. Op deze 2 stadia van textiel is de Oekotex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders en de consumenten, en ook wordt er goed gecontroleerd dat arbeiders prettig en gezond kunnen werken.

Ervaring
Het goede van Oeko-tex is dat ze al veel ervaring hebben; ze zijn al bijna 20 jaar actief. Ook voeren ze veel controles uit bij de bedrijven die het Oeko-tex label hanteren. Met het test en certificeringssysteem van de Öko-tex Standaard 100 worden de hoge kwaliteitseisen van de gebruiker van textiel gerespecteerd maar tegelijk worden de complexe productieomstandigheden, de wereldwijde organisatie, de sterk ontwikkelde internationale verwerking en de verschillende inzichten op de verwerking van mogelijke gevaarlijke middelen in goede banen geleid.

Voor de Consument:
De kwaliteit is goed en met dit certificaat en de controles weet de consument zeker dat de textiel, stof en kleding ook echt gezond is.

De artikelen die voorzien zijn van een Öko-tex label worden jaarlijks getest op de aanwezigheid van voor de mens gevaarlijke stoffen zoals zware metalen en pesticiden. (voorbeelden hiervan zijn lood, cadmium, benzeen en arsenicum,).

De door MOCCO aangeboden artikelen voldoen aan de klasse 1 certificerings normen, wat betekent dat ze veilig zijn voor baby’s, de meest kwetsbare groep eindgebruikers,

Het is voor kleine merken, of startende bedrijven wel lastig om te beginnen met Oeko-tex. Het kost erg veel tijd en ook geld om alle stappen in de productie te laten voldoen aan eisen die worden gesteld. Maar niet onmogelijk!